Hoe ontstaan pigment en huidverkleuringen?
In de huidskleur van mensen zitten grote verschillen. Er zijn mensen met een donkere, lichte, snel kleurende, minder snel kleurende, egale en gevlekte huid. Gedurende je leven kan je huid veranderen.
Wat is pigment?
Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die je huid kleur geeft. Bepaalde huidcellen maken zakjes met pigmentkorrels aan. Deze worden doorgegeven aan de hoorncellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid. De huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de opperhuid. Bij mensen met een donkere huid liggen de zakjes met pigmentkorrels meer verspreid over de huid waardoor een donkere kleur ontstaat.
Wat zijn pigmentvlekken?
Een pigmentvlek (Lentigo, zonnevlek of levervlek) is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking. Vaak treedt dit op bij mensen op middelbare of oudere leeftijd. Ze komen veel voor op de handrug en in het gezicht. Pigmentvlekken ontstaan door de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid gedurende het leven is blootgesteld. De pigment producerende cellen maken teveel pigment aan. Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan de zon hebben een verhoogd risico.
Hoe ontstaan donkere lichaamsplekken?
Veel mensen hebben last van donkere plekken rond de anus, vagina, oksels en in de knieholtes. Dit ontstaat doordat de huid daar meer pigment bevat. De huid is daar ook schraler er droger dan de rest van je lichaam en kleurt daardoor donkerder.
Wat is een zwangerschapsmasker?
In de meeste gevallen komt de verkleuring door verandering van hormonen. Tijdens de zwangerschap of overgang verandert je hormonale balans. Een zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) is een bruine verkleuring in het gezicht tijdens de zwangerschap. De pigmentvlekken ontstaan meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin maar soms ook in de nek.
Een zwangerschapsmasker ontstaat vooral in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze sporen de cellen in het gezicht aan om meer pigment aan te maken. Na de bevalling verdwijnt het meestal weer. Wel kan het bij een tweede zwangerschap weer terug komen. Ook vrouwen die aanleg hebben voor melasma kunnen door het gebruik van de anticonceptiepil verkleuringen krijgen. Blijvende verkleuringen kunnen goed behandeld worden met Sterwit crème.
Hoe komt het dat de huid na een ontsteking donkerder wordt?
Postinflammatoire hyperigmentie (PIH) is de meest voorkomende verkleuring van de huid. Door een ontsteking in de huid wordt overmatig pigment aangemaakt. Acne, eczeem, bacteriële infecties en insectenbeten zijn de meest voorkomende oorzaken van een ontsteking. Wanneer de ontsteking verdwijnt blijft de donkere plek over. Bij blootstelling aan de zon kan de plek nog donkerder worden. PIH kan bij iedereen voorkomen, ongeacht je leeftijd of afkomst. Wel hebben mensen met een donker huidtype een verhoogd risico.
Kunnen pigmentvlekken ontstaan door ziektes?
Een te veel aan pigment in de huid kan ontstaan door ziektes zoals de ziekte van Addison, een hormoonaandoening van de bijnieren of Hemosiderose waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat. Ook de hormonen in de anticonceptiepil kunnen er voor zorgen dat je een zwangerschapsmasker krijgt. Andere aandoeningen zorgen juist voor weinig pigment, depigmentatie. Je krijgt dan lichte vlekken in de huid. Vitiligo en albinisme zijn daar voorbeelden van.
Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
Een overdosis Uv-straling kan het risico op huidkanker verhogen. Over het algemeen zijn ouderdomsvlekken niet schadelijk. Wanneer een vlek verandert van kleur of grootte kun je deze het beste laten nakijken bij de huisarts. De kans bestaat dat deze verandert in (kwaadaardig) huidkanker.
Voordelen van Sterwit crème
- Maakt donkere huid egaal lichter
- Geschikt voor anus, vagina, oksels en gezicht
- Geschikt voor elk huidtype
- Blijvend resultaat
- 100% natuurlijk zonder bijwerkingen